Câți bani au cheltuit americanii ca să afle dacă extratereștrii au trimis OZN-uri pe Pământ

de: Bianca Prangate
18 12. 2017

Se pare că nu numai NASA și alte agenții spațiale vor să afle dacă există sau nu extratereștri, ci și cei de la Pentagon.

Un program secret de la Pentagon s-a derulat în perioada 2007-2012. Se numea Advanced Aviation Threat Identification Program. În cadrul acestuia, au fost cheltuiți peste 20 de milioane de dolari. Programul a examinat incidentele mai multor piloți militari care spuseseră că au văzut obiecte zburătoare ce păreau să „încalce regulile fizicii”.

Pentagonul a încheiat programul în 2012, deoarece existau  chestiuni mai importante care meritau finanțarea în acea vreme, potrivit explicațiilor date în urma unei solicitări făcute de Reuters.

Fostul senator democrat Harry Reid a spus că finanțarea pentru program a început în 2009. Au fost cheltuiți aproximativ 22 de milioane de dolari, conform The Washington Post. „Nu sunt stânjenit sau rușinat și nu îmi pare rău că am făcut treaba asta”. a spus Reid. „Cred că este unul din lucrurile bune pe care le-am făcut în serviciul congresului. Am făcut ceva ce nimeni nu mai făcuse înainte”. Fostul senator și-a exprimat mândria și pe Twitter:

Dorința lui Reid pentru proiect a venit de la Bob Bigelow, fondatorul Bigelow Aerospace, o companie de tehnologie spațială. Bigelow a vorbit deschis despre faptul că el crede că extratereștrii vizitează frecvent Pământul.

Fostul ofițer al Departamentului de Apărare, Luiz Elizondo, a demisionat în octombrie și a spus că armata nu a luat proiectul în serios. „În ciuda dovezilor copleșitoare atât la nivel clasificat cât și neclasificat, anumiți indivizi din Departament s-au opus cercetărilor viitoare asupra a ceea ce ar fi putut fi o amenințare pentru piloții noștri, marinarii și sodații, și poate chiar o amenințare existențială asupra securității naționale”, a spus el.

Un fost membru al congresului, care a ales să rămână anonim, a spus că programul nu mai merita să fie continuat. A explicat că ajunseseră să fie numai hârțogăraie, fără să se descopere ceva concret. De acolo, proiectul s-a dizolvat.